Italiensk Olja

Det finns tyvärr inga produkter i denna produktserie

 

 

Italiensk Olja

Italiensk olja, en produkt med en lång historia och tradition. Italiensk olja är idag känd i hela världen och uppskattas av många experter inom branschen. Italiensk extra jungfruolja har sedan Romarriket spridit sig runt i hela Europa och tillverkningsteknikerna utvecklats med de nya uppfinningarna. 

 

Det var romarna som redan 2000 år sedan tog olivolja växten i alla imperiets territorier och införde betalning av skatter i form av olivolja. Tack vare dem förbättrades processen för olivodling och oljeproduktion och spridningen av det som idag är italiensk olja nådde norra Europa. Romarna klassificerade också oljan efter olika typer av pressning.

Rom börjar använda och producera olja för att tillverka parfymerade balsam, medicinska salvor, som kunde läka blödande sår, lindra klåda och läka stick från nässlor, även soldater smorde sig med olja för att skydda sig mot kyla.

Det är med det romerska rikets herravälde att odlingen av olivträd utvecklas vidare: de sprider växten i de erövrade territorierna, till och med det betalas skatter i form av olja. Arbetet, odlingstekniker, skörden och produktionen av italiensk olja förbättras avsevärt över tid och påverkas positivt av de industriella framstegen inom denna sektor.

Med det romerska imperiets fall föll olivodling också i favör och i århundraden överlevde olivlundarna bara på några få territorier.

 

Italiensk Olja har sedan den klassiska tidsåldern krossat oliver för hand i murbruk eller lerkrukor för att få fram den dyrbara oljan. De gamla egyptierna krossade oliver i en ihålig sten med hjälp av en stor sten. Vätskan sipprade sedan in i intilliggande håligheter tack vare användningen av spår. Pressningen av oliverna ägde rum i en tät krona av olivgrenar, placerade på en platt sten, under vikten av stora stenblock. Samlats in i terrakottabehållare fick innehållet vila för att sedan separera oljan från vegetationsvattnet.

Den verkliga revolutionen i pressning ägde rum med införandet av hävstångspressen, där en balk som tyngdes av stora stenblock pressade oliverna i sammanflätade fibrer. Oljekvarnen är utrustad med en rund och fast bas, i mitten finns kvarnen på en kvarn som roterar runt sin egen axel. Axelns övre del är rörlig för att inte krossa oliverna och hindra dem från att skada oljan.

 

Extra jungfruolja är ett grundläggande livsmedel inom Medelhavsdieten. Italiensk olja och dess organoleptiska och näringsmässiga egenskaper är tätningen för näringsvärdet. 

Låt oss analysera denna dyrbara italienska oljan tillsammans.

Extra jungfruolivolja produceras av oliver som bearbetats enligt enbart mekaniska processer.

Förhållandena under vilka oliverna bearbetas för att producera en "extra jungfruolja" måste hållas konstant så att surheten, uttryckt i oljesyra, inte överstiger 0,8%. 

Smaken av italiensk extra jungfruolivolja måste vara så nära kärnan i frukten som möjligt. En lite bitter eller kryddig smak är dess positiva egenskaper och inte tvärtom.

För att betraktas som en italiensk olja av god kvalitet måste extra jungfruolja lämna i munnen - efter att ha smakat den - åtminstone en bitter, nästan kryddig eftersmak. 

Italiensk olja har inte brist på vitaminer och antioxidanter för hela kroppen till fördel för vävnader och celler.

Ur näringssynpunkt är egenskaperna hos italiensk extra jungfruolivolja de främsta orsakerna till konsumtionen av denna mat, som huvudsakligen består av enkelomättade vegetabiliska fetter, hälsosammare och lättare att bearbeta med positiva effekter på hela hjärt-kärlsystemet.

Italiensk olivolja är en ätlig olja extraherad från oliver eller frukterna av olivträdet. Den jungfruliga typen erhålls genom mekanisk pressning av oliverna. Ursprunget från medelhavstraditionen, produceras olivolja också i andra regioner med medelhavsklimat. 

 

Allt började med 500 flaskor italiensk extra jungfruolja som familjen Loddo producerade som en hobby i Parteolla området, Sardinien. Som de sedan gav till vänner och släktingar och sålde i Dolianovas butiker. Snart insåg man att oljan hade något speciellt och en utmärkt kvalitet. Loddo familjen bestämde sig för att köpa ytterligare sju hektar som användes för olivlundar, alltid i Parteolla området mellan Serdiana och Dolianova. Varumärket Dolia är idag sardisk italiensk olja av absolut högsta kvalitet. 

Dolia, ett märke av excellens för italiensk olivoljan som serveras på de mest eleganta borden på Sardinien och runt om i världen. Erkänd av dussintals nationella och internationella utmärkelser, inklusive nio utgåvor av Ercole Olivario, två Sirena d'oro Sorrento, “tre löv” (maximalt) i Gambero Rosso-guiden och tre guldmedaljer på Los Angeles County Fair.

Dolia erbjuder Italiensk Extra jungfruolja, smaksatta italienska oljor och ekologisk italiensk olja av högsta kvalité. Dolia har i ett halvt sekel varit synonymt med kvalitet och excellens tack vare den alkemi som består av passion, teknik, tradition och innovation hos Loddo familjen.

 

Producenter av Italiensk Extra Jungfruolja i tre århundraden!

Villa d'Orri har haft olivlundar sedan Napoleontiden men fortsätter att förnya och experimentera med nya system, nya tekniker, nya sorter. Det uppskattas att det finns cirka 40 000 olivträd mellan gamla och moderna olivlundar i Villa d'Orri.

Villa d'Orri ligger i Golfo degli Angeli, Sardinien, och sträcker sig över cirka 1 000 hektar och har varit i drift sedan 1750. Under Napoleontiden bevarade och uppskattade Stefano Manca det gamla slottet. Hans andra son, Giovanni, tog upp sin fars arv för att ta hand om gården, så mycket att han 1836 fick titeln av markisen av Nissa, för att ha planterat cirka åtta tusen olivträd liksom många andra fruktträd.

Familjen fortsätter fortfarande familjetraditionen genom att fortsätta plantera många nya olivlundar och därigenom öka produktionen av italiensk extra jungfruolja av högsta kvalitet: Villa d'Orri har sin egen oljekvarn med en angränsande tappningsanläggning, vilket fullbordar försörjningskedjan från oliv till konsument.