En kort guide för de Italienska delikatesser

Italien är ett land som är mycket känt för att erbjuda god mat och råvaror av högsta kvalité. Italienska delikatesser kommer i olika sorter och kategorier. Några av de vanligaste italienska delikatesser är charkuteri, färsk pasta, ost, olivolja, kryddor och andra produkter så som krämer och såser av olika slag. 

Äkta Italienska Delikatesser 

Två viktiga egenskaper som de italienska delikatesser ska ha gemensamt är kvalitet av råvaran och produktionsmetoden, alltså att produktionen av de italienska produkterna ska bearbetas för hand och enligt den lokala traditionen. 

Dessa två egenskaper medför att äkta italienska delikatesser är inte så enkla att få tag på och hitta. Handgjorda produkter som följer urgamla traditioner medför att producenterna har ofta svårt att massproducera dessa delikatesser och tillgängligheten på italienska delikatesser är ofta begränsade.

På grund av att produktionen av italienska delikatesser är så begränsad jämfört med produkter som massproduceras är det mycket svårt att hitta dessa produkter, även i stora livsmedelsbutiker i Italien. Livsmedelsbutiker kräver ofta stora volymer som producenterna har mycket svårt med att leverera de produktionen kräver mycket arbete och resurser. 

Vart kan man köpa italienska delikatesser?

Enklaste sättet att få tag på äkta italienska delikatesser är online, lokala livsmedelsbutiker, oftast mindre butiker som är i nära kontakt med producenterna eller som det är mycket vanligt i Italien. Det finns många producenter av italienska delikatesser som åker runt med foodtrucks i Italien för att erbjuda den begränsade produktionen.

Italienska Delikatesser Online

Att köpa matprodukter online har med tiden blivit alltmer vanligare och säkrare. Det är enkelt att hitta italienska produkter och italienska delikatesser från olika hemsidor. Dock skulle det finnas mycket att säga när det kommer till italienska delikatesser och vanligare italienska produkter.

Många online försäljare, som nämner på sina hemsidor ”äkta italienska delikatesser” eller ”italienska delikatesser” är bara återförsäljare av vanliga italienska produkter som man kan hitta i vilken mataffär som helst i Italien. Det är alltid gott med italienska produkter som exempelvis pan di stelle kakor eller pasta rummo eller galbani ost, men dessa produkter är inte nära relaterade med vad äkta italienska delikatesser faktiskt är. 

ostexperten har vi en direkt kontakt med våra producenter och bönder som levererar äkta italienska delikatesser av högsta kvalité. Vi samarbetar med producenter som tillverkar italienska delikatesser enligt lokala traditioner, där bearbetningen siktar mot produktens kvalitet än produktens massproduktion. 

Eftersom vi på ostexperten faktiskt besöker våra producenter på plats, och inte vänder oss till andra återförsäljare och grossister kan vi alltid garantera unika och värdefulla italienska delikatesser som fårost, getost, extra jungfruolja, ravioli, taglietelle och många andra delikatesser. Ostexperten väljer att besöka sina producenter och vara i nära kontakt med dem för att säkerställa att våra kunder ska alltid erbjudas med äkta italienska delikatesser.

Olika italienska delikatesser

Italienska delikatesser kommer i en mängd olika sorter och kategorier, dessa produkter vänder sig inte direkt till produktens namn eller kategori. Som tidigare nämnt är italienska delikatesser de produkter som främjas av råvarornas höga kvalité och bearbetningens process. 

Italiensk ost

Fiore Sardo är en italiensk pecorino (fårost) gjord med råmjölk och rå massa, alltså opastöriserad. Denna italienska ost har ett tunt skal, färgen på osten varierar från grått till brunt beroende på lagringsperioden. Ostmassan varierar från vit till halmgul, den är hård, smulig och torr, med mycket fina kristaller i de mer lagrade formerna. Lukten är intensiv, smaken är stark. Fiore Sardo en utmärkt italiensk bordost och är en äkta italiensk delikatess när det kommer till ostar.

Burrata är en färsk ost av italienskt ursprung, typisk för Puglia -regionen - gjord på hel, rå eller pastöriserad komjölk. Burrata kännetecknas av ett yttre lager av fast mozzarella och ett hjärta berikat med färsk grädde eller smör. Namnet Burrata  kommer från ordet burro som betyder smör. Namnet tillskrevs just för att påminna om den "smöriga" smaken av dess välsmakande hjärta. Vad man omedelbart skulle kunna tro, att dess fyllning är berikad med smör under bearbetningen dock är det inte så. Denna italienska delikatessen bearbetas vanligtvis av professionella mejerier där processen sker för hand. 

Parmigiano Reggiano Vacche Rosse är det som erkänns som den äldsta typen av Parmigiano Reggiano. Och det beror på att det produceras uteslutande med mjölk från de röda korna från Reggiana rasen. Mjölken som produceras av Reggiana kor är särskilt rik på kasein, proteiner och kalcium. Just dessa egenskaper gör den lämplig för en mer lång åldrande över tid, än den "vanliga" hos Parmigiano. Faktum är att denna produkt kan säljas först efter den 24:e månaden av dess mognad för att ha röda kor -certifiering.

Pecorino Soberanu en klassisk italiensk ost. Pecorino DOP från Sardinien, den mest klassiska av sardiska fårostar, producerad enligt DOP:s strikta regler. Minsta mognad 120 dagar, har ett brunt och slät skal, kompakt och halmfärgad ostmassa, egenskaper som utvecklas med åldrandet och som får denna ost att berika de italienska delikatesserna.

Pecorino med tryffel är en italiensk ost som har  blivit alltmer utsökt med tiden, fårost med tryffel från Sardinien, är en av de mest utsökta italienska fårostarna. En italiensk ost välkänd i hela Italien och över hela Europa för sin utomordentliga smak. Smaken av tryffel sprids långsamt i hela osten under lagringsprocessen, vilket ger en delikat smak av den dyrbara tryffelsvampen. På ostexperten hittar ni en av Sardiniens bästa tryffelost och som är en riktig italiensk delikatess. 

 

Charkuteri 

Färsk salsiccia, lagrad salsiccia, salami, prosciutto crudo, prosciutto cotto, guanciale... denna lista kan fortsätta oändligt. 

Salami kan förekomma i olika storlekar och smaker. Det finns salami utan smak, rökt salami, tryffel salami men även salami med fänkål som är mycket vanlig i Italien. 

salami med chilipeppar

Torr salsiccia liknar väldigt mycket salami, men har ofta en sötare och delikt smak. Denna torkade korven är en typisk produkt från Sardinien, bearbetningen av denna salami gör den till en unik produkt i sitt slag. Endast genom det gamla och ursprungliga receptet är det möjligt att ha en produkt som handgjord och därav till en italiensk delikatess.

torr salsiccia

Soppressata är en typsikt torr salami som produceras mycket i kalabrien, södra Italien. Soppressata är en särskilt kryddig kalabrisk korv, med en aromatisk och stark smak från bearbetning av de finaste delarna av grisen: skinka och axel, mer sällan filé. Kompakt i utseende, något platt och mjuk, den definieras av en enhetlig och livlig röd färg, som varierar beroende på kryddorna som används för att smaksätta den. Det finns därför tre typer av denna italienska delikatess: den vita, som endast innehåller svartpeppar, den söta, med rödpeppar och den kryddiga, rekommenderas för dem som älskar särskilt starka smaker och varm peppar.

Det finns många andra unika italienska delikatesser som till exempel tryffelkräm, olivolja och många andra italienska delikatesser som jag kommer inte att nämna i denna artikel. Flera intressanta artiklar är på väg så följ ostexperten för att inte missa några nyheter.

 

 

Om du söker en pecorino här har du några typer:

 1. Pecorino Su Nuraxi fårost
 2. Pecorino Su Nuraxi (SL)
 3. Pecorino Colline di Mandas fårost
 4. Pecorino Colline di Mandas (SL)
 5. Pecorino Su Zinnibiri fårost
 6. Pecorino Granduca di Mandas fårost
 7. Pecorino  Piccolo Giunco fårost
 8. Pecorino Giunco fårost
 9. Pecorino Cardureu Fårost
 10. Pecorino Baddhe Bio - Fårost
 11. Pecorino tryffelost Brivido Nero - Fårost
 12. Pecorino Su Entu - Fårost